European Institute of cross-border studies

Mission Statement (Küldetésnyilatkozat)

Európa Intézet: mi is ez?

Európában számos országban létezik olyan intézet, amely a határon átnyúló kapcsolatokkal, a határ menti térségekkel tudományos igénnyel foglalkozik, emellett ilyen témákban képzéseket szervez, és információs szolgálatot működtet. A mintát a Strasbourg és Kehl által 1993-ban alapított Euro-Institut (FRA-GER) adja, amelynek működtetésében a francia állam és Baden-Württemberg tartomány is részt vesz. Az intézet széles körben nyújt információkat a határ túloldaláról (munkavállalás, tanulmányok, vállalkozásindítás, fogyasztóvédelem, sőt, még a házasulandó német és francia állampolgárokat is fel tudják készíteni az adminisztratív feladatokra). Az intézet fő tevékenysége olyan képzések szervezésére irányul, amelyekre a határon átnyúló kapcsolatfelvételt segítik elő (pl. nyelvi képzések, munkaerő-piaci ismeretek nyújtása, adminisztratív dolgozók felkészítése). Ezen kívül számos határ menti fejlesztési tevékenységben is részt vesznek. Az intézet honlapja: http://www.euroinstitut.org/

A fenti intézmény mintájára számos Európa Intézet alakult az elmúlt években, amelyek feladatai, hogy:

  • tudományos igényű kutatásokat végezzenek a határmentiség témájában,
  • kutatásaikkal hozzájáruljanak a határ átjárhatóságát segítő jogszabályok megalkotásához,
  • képzéseket indítsanak a határmentiség témájában, ilyen feladatokra szakembereket képezzenek, illetve az adott határtérség munkaerő-szükségletének kiszolgálása céljából egyedi igényeket is kielégítsenek,
  • naprakész információkat nyújtsanak a határon átnyúló munkaerő-migráció, a tanulmányok elvégzése, a vállalkozásindítás és a mindennapi élet egyéb témáiban.

Az Európa Intézetek hálózatának honlapja: http://www.transfrontier.eu/

 

Az esztergomi Európa Intézet profilja

Az esztergomi Európa Intézet a magyar tudományos élet diszciplínastruktúrájában egyelőre csak gyengén, illetve nagyon szűk terepen jelenlevő, határmentiséggel foglalkozó tanulmányok (border studies) témájában végez kutatásokat, készít elemzéseket, szervez képzéseket és konferenciákat, és segíti a szakpolitikai folyamatok alakulását. Emellett fontos feladata olyan naprakész információk nyújtása a határon átnyúló munkaerő-migráció, tanulmányok elvégzése, a vállalkozásindítás és a mindennapi élet egyéb témáiban, amelyek segíthetik a határ két oldalán élők fokozottabb kapcsolatépítését, ezzel pedig a hátrányos helyzetű határ menti térségek felzárkózását és a határok szerepének gyengülését.

Az Intézet kutatásainak fókuszterülete elsődlegesen a köztes-európai térség. Kiemelt kutatási irányt képez az európai szinten jelenleg fókuszban lévő Duna Régió határon átnyúló együttműködéseinek vizsgálata.

Az Intézet havi, kéthavi rendszerességgel műhelybeszélgetést szervez, amely során egy rövid gondolatébresztő előadás után vitatunk meg egy, a határok kérdésköréhez kapcsolódó témát, akár a szélesebb közvélemény bevonásával. Erre szorosan épül a Cross-Border Review címen megjelenő intézeti évkönyv, amelyet középtávon folyóirattá kívánunk fejleszteni.

Megkezdődött egy speciális, a tervezett kutatási területekhez igazodó könyvtár és egy világhálóról elérhető virtuális adatbázis kiépítése is. Ugyancsak kiépítés alatt áll egy GIS alapú adatbázis, amely várhatóan lefedi majd az Intézet vizsgálódásainak elsődleges színterét, a köztes-európai régiót, illetve a Duna-medencét.

 Linkek

Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata
http://cesci-net.eu/

 

Transfrontier Euro-Institut Network (TEIN)
http://www.transfrontier.eu/


Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT)
http://www.espaces-transfrontaliers.org/

 Eseménynaptár

2021. január
HKSzCsPSzoV
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

 Friss hírek