European Institute of cross-border studies

A KUTATÁS BEMUTATÁSA

VALÓS HATÁR VAGY FANTOM HATÁR? – HATÁREVOLÚCIÓS ESETTANULMÁNY A MAGYAR-SZLOVÁK HATÁRTÉRSÉGBŐL

Bottlik Zsolt (1) – Jaschitz Mátyás (2) – Ocskay Gyula (3) – Pete Márton (4)

Tanulmányunkban a nemzetállami határok mindennapi (adminisztratív, társadalmi, közigazgatási, egyéni, mentális stb.) térben/terekben való megjelenését vizsgáljuk. A nemzetállami határok (politikai, hatalmi eredetüknél fogva) időben igen változó futásúak, és dinamikusan alakulnak elválasztó funkcióik is. Különösen igaz mindez az elmúlt évszázad közép-európai határainak esetében.

Vizsgálatunk mintaterületéül egy olyan térséget választottunk, amelyet természetes határok (folyók) is kereszteznek, ám ezeket a természetes határokat a hagyományos városi vonzáskörzetek és a társadalom térszerveződése mindig is átlépte. Egyszerre tapasztalhatjuk itt az állami szférák elkülönülését és a lokális, határokat nem ismerő agglomerálódást. A magyar-szlovák államhatár mentén található, Esztergom-Párkány központú régió az adminisztratív határ-nélküliség kiinduló helyzetéből az elmúlt évszázad során többször tapasztalta a határvonalak fizikai futásának változását, továbbá e határvonalak elválasztó funkcióinak erősödését, gyengülését. E térség társadalmának tértudatában egyszerre van jelen a hagyományos összetartozás és a megszokott szétválasztottság érzése. A kutatás során (e történeti szempontok érzékelése mellett) a legnagyobb figyelmet a legutóbbi, schengeni változás hatásainak vizsgálatára fordítjuk.

Megközelítésünk gerincét egy számos helyi interjúra alapozott mentális térképezési vizsgálat adja. A felmérés során arra keressük a választ, hogy a térségben élők számára mit jelent a határ fogalma, egyáltalán ha kijelölhető, hol húzódik a régióra vonatkozó mentális határuk? Az adminisztratív elválasztó funkciók megszűntével maradtak-e olyan szférák, ahol továbbra is kitapintható az elhatároltság, és ha igen, melyek ezek a területek? A kutatást többszintű-kormányzási összefüggésrendszerbe helyezve zárjuk. A kapott mentális térképezési információkat a nemzetállami térszervezés és a helyi határon átnyúló együttműködés egymással dinamikus kormányzási kölcsönhatásban álló lehetőségeinek tükrében értékeljük.

 

(1) Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajztudományi Központ

(2) CESCI Európa Intézet

(3) CESCI Európa Intézet

(4) CESCI Európa Intézet

 Linkek

Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata
http://cesci-net.eu/

 

Transfrontier Euro-Institut Network (TEIN)
http://www.transfrontier.eu/


Mission Opérationnelle Transfrontalière (MOT)
http://www.espaces-transfrontaliers.org/

 Eseménynaptár

2020. szeptember
HKSzCsPSzoV
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

 Friss hírek